Tilan esittely

Rekolan biodynaaminen tila sijaitsee Kangasalan Heponiemessä. Agronomi Kalervo Rekola aloitti biodynaamisen viljelyn jo 1970-luvun alussa. Tavoitteena oli omavarainen ja monipuolinen tilakokonaisuus. Näin haluttiin säilyttää maan hedelmällisyys ja taata tilatuotteiden korkea laatu.

Keväällä 2011 tilalla suoritettiin sukopolvenvaihdos. Lähes 40 viljelyvuoden jälkeen Kalervo Rekola ja Sirkka Silvennoinen-Rekola jäivät eläkkeelle. Viljelyä tilalla jatkavat Joona Rekola ja Henri Murto, jotka perustivat keväällä 2011 Rekolabiodyn oy:n jatkamaan biodynaamista vilejlyä Rekolassa. Rekolabiodyn oy on sitoutunut jatkamaan Kalervon ja Sirkan arvokasta työtä biodynaamisen vilejlyn ja maanhoidon parissa, antamaan biodynaamisen viljelyn koulutusta sekä edistämään kestävää ja ihmisen vapaata kehitystä niin ekologisesti, sosiaalisesti kuin kulttuurillisestikkin.Puutarha Kaupallinen puutarhaviljelys aloitettiin 1980-luvun puolivälissä. Tuotevalikoimaan kuuluvat peruna, juurikkaat, kaalit sekä monenlaiset yrtit ja salaatit.Valikoima on pyritty pitämään mahdollisimman laajana.Sadonkorjuun aikana Rekolassa on ollut perinteenä järjestää puutarhatuotteiden nostotalkoita. Juurekkaiden, perunan ja vihannesten avomaaviljelystä ja kausikasvihuoneesta vastaa Henri Murto.

Kotileipomo Tuotteiden jatkojalostusta varten tilalle perustettin vuonna 1977 kotileipomo, josta tuli myöhemmin Rekolan Biojaloste Ky. Leipomon tuotevalikoimaan kuuluvat muun muassa perinteinen hapanleipä, vehnäleipä, kauraleipä ja hedelmäleipä. Lämpö leipien paistamiseen saadaan oman metsän puista. Leivät paistetaan kiviuunissa kahdella suurella arinalla. Leipien valmistuksessa ei käytetä kemiallisia tai teollisia lisäaineita. Näin taataan tuotteiden korkea laatu, maistuvuus ja terveellisyys. Leipomossa valmistetaan myös mysliä, johon käytettävät hiutaleet ja pähkinät paahdetaan kiviuunin lämmössä.

Peltovilejly Biodynaamisen viljan, kuivaheinän ja säilörehun viljelystä vastaa Joona Rekola. Tilan pelloilla kasvatetaan monenlaisia puitavia viljoja sekä säilörehua ja kuivaheinää nautakarjalle. Rekolan tilan pelloilla on oma 6-vuotinen viljelykiertonsa johon kuuluvat mm. apila-timotei nurmet, virna-kaura seos sekä monet erilaiset puitavat viljat.

Kotieläinten hoito Lehmien hoitamisesta ja ruokinnasta vastaa Joona Rekola. Tällä hetkellä Rekolassa on n. 30 päätä Limousine-nautakarjaa. Lehmät, hiehot ja sonnit syövät lähestulkoon pelkästään tilan omaa rehua sekä laiduntavat tilan peltoja kesäkuusta lokakuuhun.

Yhteisöllisyys Rekolassa on yhteistoimintaa monessa muodossa. Tilalla opiskellaan opintopiirissä, pohditaan tilan kehittämistä kuluttajien kanssa, sekä järjestetään juhlia ja talkoita. Yhteisöllisyydellä on maatilalle tärkeä merkitys. Kuluttajakontaktien ja talkoovoimien taloudellista merkitystä ei voi väheksyä, mutta vähintään yhtä tärkeää yhteisöllisyys on henkisessä ja sosiaalisessa mielessä.

Demeter Suomen biodynaaminen yhdistys (Demeter-tuotemerkkitoimikunta) on myöntänyt Rekolan tilatuotteiden laadun takeeksi kansainvälisen DEMETER -merkin käyttöoikeuden. Rekolan tuotteet täyttävät samalla kaikki Luomu -tarkkailun vaatimukset.